Er komen naar aanleiding van de selectie wedstrijd in Gaasterland/Harich een aantal vragen naar ons toe. Met name wil men weten of men al geselecteerd is en of er verplicht 2 selecties gereden moeten worden. Wanneer komen de afvaardigingslijsten en hoe worden de punten voor afvaardiging berekend. Die vragen willen we nog even voor jullie op een rij zetten:

Kun je er na 1 selectiewedstrijd al van uit gaan dat je geselecteerd bent?
Nee dat kun je niet. De nummer 1 kan dat vanzelfsprekend wel, maar dit is afhankelijk van het aantal deelnemers in de baan, of er 1 of 2 banen in dezelfde klasse/categorie zijn geweest en van het aantal dat door mag naar de kampioenschappen. Mogen er 48 door, ben je 6e geworden in je baan en waren er 2 banen met redelijke gelijke aantallen per baan, dan mag je er van uit gaan dat je wel geselecteerd bent. Tenminste: je moet ook minimaal gemiddeld 60% hebben gehaald voor je gereden selectieproef.

Hoe gaat de puntentoekenning voor afvaardiging?
Allereerst moet je gemiddeld 60% hebben gereden tijdens de selectieproef (van 1 60% en van de andere 57% = gemiddeld 58,5% en niet voldoende. Van 1 62% en van de andere 59% = 60,5% en wel voldoende). Degene die 1e is geworden krijgt 30 punten en vervolgens wordt er een deling gemaakt op basis van gestarte combinaties. Bij 30 combinaties krijgt nummer 1 30 punten, nummer 2 29, nummer 3 28 punten enz. Bij 16 combinaties is de “sprong” 30/16 = 1,875. (30, 28,125, 26,25, enz). Dat houdt in dat 6e worden in een baan van 30 meer punten oplevert (dus een betere prestatie is).  De punten/percentages spelen daarbij een ondergeschikte rol. Als je klasse in 2 banen is verreden is bovenstaande belangrijk, omdat de punten in de ene baan hoger zouden kunnen liggen dan in de andere baan.

Als je geselecteerd bent, wat moet je dan doen?
We hopen de dinsdag of woensdag na de 2e selectie de afvaardigingslijsten te kunnen publiceren. Als jou naam op deze lijst staat (als afgevaardigd of als reserve) hoef je niets te doen. De selectiecommissie vaardigt je af, dus apart inschrijven hoeft niet meer. Wil of kun je om een of andere reden niet meedoen aan de kampioenschappen dan heb je nog tot uiterlijk 26 juli de tijd om je af te melden voor deelname. Doe je dit na de 26e juli 2017 dan ben je automatisch je inschrijfgeld verschuldigd (zie ook het vraagprogramma). Reserve combinaties zullen automatisch worden geplaatst tot 48 uur voor aanvang van de wedstrijd. Ook voor reserves geldt dat als je geplaatst wordt (na sluitingsdatum) je het startgeld verschuldigd bent. Wil je niet als reserve geplaatst worden, dan dien je je ook af te melden. Afmelden dient te gebeuren via de mail: wedstrijdsecretariaat@paardensportfriesland.nl

Ben je verplicht 2 selectie wedstrijden te rijden?
Nee, je hoeft maar 1 te rijden. Wil je er toch 2 rijden dan zal uiteindelijk het beste resultaat (lees: plaatsingspunten) van de beide wedstrijden meetellen.

Staat je vraag er niet bij en zit je toch nog ergens mee? Het vraagprogramma + kampioenschapsreglement kan veel van de vragen oplossen. Dit staat op onze site: http://www.paardensportfriesland.nl/kampioenschappen-outdoor/

Zijn er dan nog onduidelijkheden, kun je een mailtje sturen naar wedstrijdsecretariaat@paardensportfriesland.nl.
Geen facebookberichtjes sturen of bellen/whatsappen.

Claudia Reinsma, wedstrijdsecretaris KNHS Regio Friesland